We bring the car free of charge in Prague. Cheap tailored rate for you. Call now! +420 773 116 716

Adaptivní světlomety

Adaptivní světlomety

Představte si následující situaci: vracíte se domů z víkendové dovolené. Je pozdě v noci a právě projíždíte neosvětlenou silnicí uprostřed lesa. Následuje zatáčka, tachometr ukazuje rychlost kolem 60 km / hod, dostatečnou pro případný úhybný manévr, ale příliš rychlou na to, abyste úplně zastavili v případě překážky. Soustředíte se... Co čeká ve tmě, kam světla nedosvítí? Odstavené auto? Srnka?

S adaptivními světlomety nemusíte hádat, jaké na cestě čeká překvapení. Jas a rozsah světla automaticky mění dle aktuálních podmínek i reliéfu vozovky a poskytují tak lepší pohled na to, jaká trasa bude následovat. Zvýšení bezpečnosti jízdy v noci není triviální záležitost - téměř polovina smrtelných nehod se stává v noci.

V tomto článku se podíváme na to, jak se liší adaptivní světlomety od standardních světlometů, a zjistíme, jakým způsobem zajišťují větší bezpečnost pří jízdě v noci.

Adaptivní světlomety

V čem se liší adaptivní a standardní světlomety?

Standardní světlomety svítí přímo vpřed, bez ohledu na směr, kterým se vůz pohybuje. Při jízdě v zatáčkách osvětlují okraj silnice více než samotnou trasu. Adaptivní světlomety však reagují na řízení, rychlost a výšku vozu a automaticky přizpůsobují směr a intenzitu světla tak, aby osvětlili celou silnici. Když vůz zatáčí vpravo, posvítí světlomet vpravo. Když otočíte vozidlo vlevo, úhel paprsků světlometů se přesune doleva.

Tento typ osvětlení je důležitý nejen pro samotného řidiče vozu s adaptivními světlomety, ale i pro ostatní řidiče nacházející se na silnici. Oslnění světlometů z protijedoucího vozidla totiž může řidiči způsobit vážné problémy s viditelností a řízením. Vzhledem k tomu, že adaptivní světlomety své paprsky v takovém případě stále směřují na silnici, je riziko oslnění protijedoucího vozidla eliminováno.

Co jsou tedy adaptivní světlomety, respektive jak fungují?

Automobil s adaptivními světlomety používá elektronické senzory k detekci rychlosti vozu, detekci pohybu volantu nebo zda jede vůz právě z kopce nebo do kopce. V případě, že automobil mění směr svého pohybu, snímače vyšlou signál ke světlometům, které se díky malým elektromotorům pootočí. Typické adaptivní světlomety se dokáží pootočit až o 15 stupňů, což jim poskytuje rozsah až 30 stupňů pohybu pro bezpečnější osvícení trasy.

Senzory v systému adaptivních světlometů navíc zabraňují tomu, aby se čelní světla rozsvítila, když to není nutné. Pokud vůz stojí nebo couvá, adaptivní světlomety nesepnou a neoslní tak řidiče kolem.

Zpět do blogu autopůjčovny
Komentáře k článku (0)