We bring the car free of charge in Prague. Cheap tailored rate for you. Call now! +420 773 116 716

Cesta po 10 nejzajímavějších místech v Paříži

Cesta po 10 nejzajímavějších místech v Paříži

Paříž je město romantiky a vášně, láká do svého víru tisíce a tisíce turistů – proč vlastně? Co je na Paříži tak krásného, co tam vlastně můžete vidět? Pojďme se na to podívat. Místa vyjmenovaná v tomto článku rozhodně stojí za návštěvu. Nejsou srovnaná podle hodnocení, ale podle umístění – od jedničky po desítku tvoří krásnou cestu Paříží plnou zážitků!

1. Tour Maine-Montparnasse

Toto jméno patří 210 m vysokému mrakodrapu, který v roce 1973 získal titul druhé nejvyšší budovy Paříže po Eiffelově věži. Dnes je již třetí nejvyšší budovou, o druhé místo ho v roce 2011 připravila budova Tour First. Eiffelova věž stále zůstává nejvyšší stavbou. Tour Montparnasse je primárně kancelářskou budovou, pro turisty je ale možné navštívit vyhlídkovou plošinu s restaurací. Je také první a poslední moderní výškovou budovou v centru Paříže – dva roky po jejím dokončení byl schválen zákaz stavby podobných budov v centru města. Pokud Vás zajímají mrakodrapy a moderní budovy, ty jsou soustředěny primárně do moderní komerční La Défence.

2. Eiffelova věž

Eiffelovu věž asi každý z nás zná. Z této 324 metrů vysoké ocelové věže z 19. století se můžete rozhlédnout po celé Paříži a, když budete chtít, navíc si u toho zasportovat. Nahoru na věž jsou totiž dvě cesty – výtahem nebo po schodech, kterých má celkem 360… a to už dá zabrat! Vystoupat se dá do prvního, druhého nebo třetího patra, lístky se liší podle toho, kam až chcete dojít. Kapacita posledního patra je ovšem omezená, proto pokud se plánujete podívat až tam, rozhodně se vyplatí si zarezervovat místo.  

3. Champ de Mars

Krásný park nacházející se hned pod Eiffelovou věží je ideálním místem pro odpočinek po náročném výstupu na věž. Na rozdíl od něj se vstup do parku neplatí. V osmnáctém století na místě dnešního parku vzniklo z původní zelinářské oblasti cvičiště pro vojáky, park zde byl založen roku 1908. Dnes se v parku konají koncerty, výstavy a ohňostroje a každý den jím projdou davy turistů.

4. Vítězný oblouk

Francouzsky Arc de Triomphe de l'Étoile, dal postavit Napoleon v roce 1806 na oslavu vítězství v bitvě u Slavkova, stavba byla dokončena roku 1836. Stojí v centru náměstí Charles-de-Gaulle. Na jeho vrcholu je přístupná vyhlídka s rozhledem po Paříži a slavném historickém náměstí.

5. Champs-Élysées

Světově známý bulvár Champs-Élysées je jednou z nejznámějších ulic světa. Určitě jste o ní již slyšeli v mnoha filmech, písních i knihách. Také je to ulice s nejvyšším nájemným na světě! Kromě slavných luxusních obchodů a kaváren na ní najdeme také Elysejský Palác. Navíc pod ní vede první linka Pařížského metra. Bulvár spojuje náměstí Place de Charles-de-Gaulle a Place de la Concorde – naší další zastávkou.

6. Náměstí Svornosti – Place de la Concorde

Toto náměstí, které potkáte cestou z Champs-Élysées k muzeu Louvre a je největším náměstím celé Paříže z roku 1763. Jeho rozloha je neuvěřitelných 84 000 m2! Původně neslo jméno krále Ludvíka XV., na jehož počest bylo vybudováno, během Francouzské revoluce bylo ale přejmenováno na náměstí Revoluce. Stála zde gilotina, na které byla popravena Marie Antoinetta a Ludvík XVI. Svůj dnešní název nese od roku 1830.

7. Muzeum Louvre

Louvre je muzeum, o kterém již dozajista slyšel každý. Co se v něm skrývá? Třeba Da vinciho proslulá Mona Lisa, Chammurapiho zákoník nebo Venuše Miloská (to je ta s ulomenou rukou ;) ). Najdete v něm ale i spoustu dalších úžasných děl - jde přece jen o třetí největší muzeum na světě!

8. Katedrála Notre-Dame v Paříži

Katedrálu Notre-Dame (neboli chrám Matky Boží v Paříži - ano, přesně ten, o kterém psal Victor Hugo) sice v roce 2019 poničil požár, i přesto ale stojí za zastávku. Byla postavena v letech 1163-1345 a unikátním způsobem zachycuje přechod od románské architektury k modernější gotické architektuře. 

9. Bazilika Sacré-Coeur

Sacré-Coeur je překrásná stavba ve smíšeném byzantsko-románském slohu postavená v letech 1875-1919. Stojí na samotném vrcholu Montmarte, díky čemuž je z ní nádherný výhled na město (překrásný obzvláště při západu slunce). Také je poutním místem a druhou nejnavštěvovanější památkou Paříže (hned po Notre-Dame), připravte se tedy na davy turistů.

10. Bazilika Saint Denis

Poslední zastávkou naší cesty je Bazilika Saint Denis ze 12. století, která se nachází na okraji Paříže. Její význam leží především ve faktu, že jde o zcela první čistě gotickou stavbu světa. Dnes má již bazilika status katedrály, který získala v roce 1966.

Cesta se může zdát dlouhá a že ji za celý den nejde ani stihnout, rozhodně si ji ale můžete zkrátit hromadnou dopravou jako je RER nebo metro. Pařížská hromadná doprava je spolehlivá a propracovaná, málokdy budete čekat na spoj déle než 10 minut. Lístky si ale raději kupujte u informačního okénka než v automatu - systém je složitý a turista se snadno splete. Pokuty jsou pak vysoké...

Hodně štěstí s nákupem lístků a šťastnou cestu!

 

Odkaz na trasu na mapách Google:

https://goo.gl/maps/QegycFRZY9nF5FkD7

Půjčovna rodinných aut

Zpět do blogu autopůjčovny
Komentáře k článku (0)