We bring the car free of charge in Prague. Cheap tailored rate for you. Call now! +420 773 116 716

Pozor na značku „Zimní výbava“

Pozor na značku „Zimní výbava“

V poklidu si jedete, když v tom vás zastaví policejní hlídka a udělí vám pokutu za to, že vás vůz nemá zimní obutí. Divíte se, protože na cestě není sníh ani námraza? Pak jste s největší pravděpodobností přehlédli jednu důležitou značku – jmenuje se Zimní výbava, o níž někteří řidiči nemají ani tušení a přesto na našich komunikacích existuje.

Co značka „Zimní výbava“ přikazuje?

Kulatá modrá značka se znakem vozu a pod ním velkou vločkou platí od 1. listopadu do 31. března (pokud není dodatkovou tabulkou uvedeno jinak). Řidičům motorového vozidla přikazuje pokračovat v jízdě pouze za použití zimních pneumatik a to za všech klimatických podmínek (tj. i v případě, kdy na vozovce není souvislá vrstva sněhu, námraza či led). U vozů do 3 500 kg jsou zimní pneumatiky povinné na všech kolech, u vozů nad 3 500 kg pouze na kolech hnacích.

Co dělat, když na značku narazíme, ale obutí nemáme?

Pokud při vaší cestě narazíte na značku „Zimní výbava“ a nemáte povinné zimní obutí, pak máte pouze tři možnosti. Buď budete věřit na paní Štěstěnu a tzv. to risknete nebo budete muset najít jinou cestu, popř. vyhledat autoservis a zimní pneumatiky si nechat nazout. Poslední řešení není však asi pro většinu řidičů realizovatelné. Jak tedy postupovat?

Nejlépe je si cestu předem naplánovat a na mapě stránek dopravniinfo.cz, se informovat, zda se na vaší cestě zmiňovaná značka nevyskytuje. Nicméně ani tato mapa, přestože ji spravuje Ředitelství silnic a dálnic, není aktuální a řada značek se zde vyskytuje, přestože na silnici se s nimi nesetkáte. Značka „Zimní výbava“ však většinou zůstala jen na horských cestách, přičemž nejčastěji se s ní setkáme v Krušných horách a Krkonoších.

Jak velký může být postih za nerespektování dopravní značky „Zimní výbava“?

Pokud budete pokoušet Štěstěnu a přesto se vydáte do míst, kde je povinné použití zimních pneumatik, pak můžete v případě zadržení policejní hlídkou být lehčí až o 2.000,- Kč.

Zpět do blogu autopůjčovny
Komentáře k článku (0)