We bring the car free of charge in Prague. Cheap tailored rate for you. Call now! +420 773 116 716

Antiradary – legální či zakázané?

Antiradary – legální či zakázané?

Přestože již samotné slovo „antiradary“ může evokovat pachuť zakázaného ovoce, opak je pravdou. Používání radarových detektorů nebo-li antiradarů je zcela legální a v souladu se zákony České republiky za předpokladu, že neznemožňují či neovlivňují funkci technických prostředků používaných k měření rychlosti. Pokud tedy i vy uvažujete o tom, že byste si do vozu antiradar pořídili, ale zatím jste se báli, tak zcela zbytečně.

Co je to antiradar?

V prvé řadě bychom si však měli vysvětlit, co to vlastně antiradar je. Pasivní radarový detektor je velmi citlivý přijímač, který je naladěn na stejnou frekvenci, jež vysílají silniční radary. Pomocí antiradaru můžete lépe sledovat dění na vozovce a přizpůsobit rychlost jízdy situaci. Během jízdy nevykazuje antiradar žádnou činnost. O tom, že je v provozu vás informuje pouze světelná dioda. V okamžiku, kdy antiradar zachytí „signál“, informuje vás o tom zvukovým signálem.

Je antiradar přínosný?

Opomeneme-li přínosnost v tom, že nám ušetří případné pokuty za překročení rychlosti, pak musíme konstatovat, že motoristům přináší i další výhody, i když se to může zdát k nevíře. Budeme-li vycházet z modelové situace, že si antiradary pořídili všichni řidiči, pak by ze silnic mohla vymizet agresivita a třeba bychom více dodržovali rychlostní limity. Protože pokud vám v autě detektor „pípá“, již z psychologického hlediska zvolníte a projedete daný úsek v platném předpisu. Také by se možná policie zaměřila více na úseky, kde jsou radary skutečně zapotřebí a ne na nenápadné úseky s nízkou rychlostí a vysokou pravděpodobností „snadného úlovku“.

Zpět do blogu autopůjčovny
Komentáře k článku (0)