We bring the car free of charge in Prague. Cheap tailored rate for you. Call now! +420 773 116 716

Tiptronic - trochu jiný automat

Tiptronic  - trochu jiný automat

Také Vám nic neříká pojem Tipotronic? Pokud ne a vlastníte některý z vozů jakými je např. Porsche, Audi A6 3.0 TDI, Audi A4 2.0 TDI či Seat Altea 2.0 FSI, jež disponují automatickou převodovkou, pak se s největší pravděpodobností s tímto pojmem setkáte. Tiptronic totiž představuje automatickou převodovku s dynamickým programem řízení (DSP), která byla vyvinuta právě zmiňovanou automobilkou Porsche.

Hlavní výhody převodovky Tiptronic

Pokud patříte k majiteli přívěsu, pak zcela jistě oceníte hlavní přednost automatické převodovky Tiptronic, kterou je to, že při řazení nedochází k přerušení hnací síly. Kromě toho Tiptronic nabízí svému majiteli plně automatický režim se třemi odlišnými způsoby řazení (režim sportovní, komfortní či ekonomický), které lze zvolit buď automaticky (vyhodnocuje dle způsobu jízdy řídící jednotka, tzv. funkce Fuzze Logic) anebo sám řidič pomocí stisknutí příslušného tlačítka.

Jak pečovat o Tiptronic?

Přestože výrobci tvrdí, že automatická převodovka Tiptronic je bezúdržbová, není to samozřejmě pravda (ostatně, co bezúdržbové je). Tak jako vše, o Tiptronic se musí pečovat, neboť je velice citlivý na údržbu. Pokud chcete výrazně prodloužit životnost Tiptronicu, pak při každé výměně oleje vyměňte také olejový filtr.

Také při poruše Vašeho vozu doporučujeme zařídit si odtahovou službu, zvláště pokud by cesta odtahu měla být delší než 50km. Vůz vybavený automatickou převodovkou Tiptronic se totiž nesmí táhnout větší rychlostí než je 50 km/hodinu a větší vzdálenosti než je 50 km. Při nedodržení tohoto pravidla hrozí, že převodovku spálíte, neboť nedochází k jejímu správnému chlazení.

Tiptronic versus Multitronic

Velice často se řidiči potýkají s dotazy, co vlastně v autě mají za převodovku – zda Tiptronic nebo Multitronic. Rozdíl je ve většině případů patrný na jízdních vlastnostech vozu, především v okamžiku řazení. V případě Tiptronicu se jedná o „klasický automat“ u něhož je zřetelněji cítit přeřazení. Na rozdíl od toho Multitronic je bezstupňová automatická převodovka, která řadí daleko jemněji a bez náznaků škubání.

Zpět do blogu autopůjčovny
Komentáře k článku (0)