We bring the car free of charge in Prague. Cheap tailored rate for you. Call now! +420 773 116 716

Auto které bylo starší než já

Auto které bylo starší než já

Mým prvním autem života byla Škoda 120 z roku 1981 s najetými 200 tisíci kilometry. 

To auto bylo o čtyři roky starší než já. Byl to tatínkův typický výhodný kup od kamarádů. Nevzpomínám si už na to, odkud ho tenkrát přesně dovezl, ale vzpomínám na něj jako na auto, na kterém mě táta naučil řídit. Myslím, že mu ani nevadilo, že jsem mu během našich lekcí trochu obrousil ozubená kola převodovky.

V létě se auto pravidelně přehřálo, v zimě se občas muselo roztlačit, což není lehká práce pro jednoho člověka. V ideálním případě jsem zařadil druhý rychlostní stupeň, otočil klíčem a kamarádi mě popostrčili. Pak jsem uvolnil spojku a přidal plyn. Pokud ale kolem žádní přátelé nebyli a ani se kolem nevyskytovaly žádné osoby, modlil jsem se, zda jsem si při parkování zapamatoval, že mám parkovat ve svahu. To jsem pak auto zvenku postrčil sám, a když se rozjelo, naskočil jsem otevřenými dveřmi dovnitř, sešlápl spojku, zařadil dvojku a přidal plyn. Byly to opravdu zábavné časy.

Škoda 120

Každé ráno v půl šesté mě „sto dvacítka“ odvezla do tělocvičny, ve které jsem trénoval mladé boxery. O víkendech jsem pak auto používal jako pracovní vůz k práci na terénních úpravách a k zahradnickým pracím. Dopravoval jsem v něm pytle hlíny, štěrku, kůry a veškeré nářadí. Každý večer jsem pak autem dojížděl na kurzy masáží, kde jsem se naučil svému současnému živobytí. Když jsem po každém kurzu mířil autem ke svému domovu a byl k smrti unavený, otevřel jsem okýnko a pustil rádio nebo audio kazetu, zatímco jsem zápasil s volantem (bez posilovače řízení) a tuhou řadicí pákou.

Auto odjezdilo pěkných pár let, udržoval jsem ho čisté a vždy jsem se ujistil, že je olej dolitý nebo ho vyměnil. Nakonec nastal čas ho poslat do světa. Když jsem auto před několika lety naposledy zahlédl na parkovišti, ihned jsem svou bývalou Škodovku poznal. Její světle béžová barva a v ní se vykreslující ornamenty rezu nelze zapomenout. Ta „Sto dvacítka“ najela 320 tisíc kilometrů a jsem si jistý, že by zvládla ještě jednou tolik, pokud nový majitel pravidelně doléval olej a nezapomínal parkovat z kopce.

 

Zasataralá už tehdy?

Kolik stály auta před rokem 1989?

Zpět do blogu autopůjčovny
Komentáře k článku (0)